Mensen maken oost

Swart Gat-Labyrint geopend in PLEIN THEATER

“Je voelt je in de binnenlanden van Suriname,” vertelt buurtcomitélid Bert na het bezoeken van het labyrint ter ere van Keti Koti dat sinds 1 juli een maand lang te zien is in het Plein Theater;  “Een bijzondere en vervreemdende ervaring. Je vraagt je af hoe ze dat zo snel voor elkaar hebben gekregen.”

Swart Gat/ G̶o̶u̶d̶e̶n̶ ̶E̶e̶u̶w̶ (Dunguu olo – katibo-ten) is een theatrale installatie over een onbekend deel van de Nederlandse cultuur en geschiedenis, die van de Marrons, in de vorm van een coronaproof labyrint in het PLEIN THEATER. In de installatie neemt Tolin Erwin Alexander (Surinaamse theater- en filmmaker) je vanuit zijn quarantaine plek mee naar zijn geboortegrond in de Amazone van Suriname.

Marrons zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhandelaren onder dwang naar Suriname zijn gebracht, zich bevrijdden en vestigden in de Amazone. De theatrale installatie toont wijsheden vanuit het Marrons perspectief als hun visie op vrijheid, geneeskrachtige planten en omgaan met de dood, in relatie tot de actualiteit van vandaag.

Ook benieuwd geworden naar deze bijzondere en indrukwekkende ervaring in Oost? Tot en met 31 juli is het labyrint van woensdag tot zondag te bezoeken. Reserveer jouw tijdslot via www.plein-theater.nl. Het labyrint duurt +- 20 minuten en is alleen individueel te bezoeken.
Initiatiefnemers:
Ymere en AFK
Partners: