Aanvragen

LET OP: Fonds voor Oost ontvangt veel aanvragen! Hierom willen we eerlijk zijn over wat je kunt verwachten. Per vergadering is er ongeveer 5.000 euro te verdelen. Daarnaast kunnen we maximaal 15 aanvragen per vergadering behandelen. Hierom zijn we terughoudend in het behandelen van projecten met een totale begroting hoger dan 15.000.

Iedereen met een goed idee voor Amsterdam-Oost kan een aanvraag indienen. Je kunt maximaal €1.500 aanvragen. Je mag ook een bedrag voor een onderdeel van je project aanvragen. Je kunt dit geld aanvragen door het aanvraagformulier in te vullen. Een voorbeeld van dit formulier kun je hier zien. Om het geld aan te vragen moet jouw project aan een aantal eisen voldoen. Het is belangrijk dat: 

 • jouw project vindt plaats in Amsterdam-Oost
 • jouw project start binnen 3 maanden
 • bewoners behoefte hebben aan jouw project. Het moet dus nieuw zijn in de buurt, of er moeten er nog niet genoeg van zijn.
 • je bewoners actief bij het project betrekt
 • de activiteiten worden gedaan met vrijwilligers
 • jouw project de buurt mooier, groener of veiliger maakt
 • je goed kunt uitleggen waar je het geld dat je aanvraagt voor gaat gebruiken.
 • de persoon die het geld aanvraagt woont en/of werkt in Amsterdam-Oost.
 • je samenwerkt met bestaande organisaties (als dit mogelijk is)
 • het buurtfonds ondersteunt geen projecten die al van start zijn gegaan voor de vergadering van het buurtcomité
 • eerdere aanvragen bij Fonds voor Oost zijn afgerond (daarna kun je pas een nieuwe aanvraag indienen)

Houd er rekening mee dat als je aanvraag wordt goedgekeurd, je jouw project binnen een half jaar moet uitvoeren. Denk je dat dit niet gaat lukken? Leg dan in je aanvraag uit waarom je meer tijd nodig hebt. Als de kosten voor jouw project hoger zijn dan €1.500 kun je via het stadsdeel, andere fondsen of organisaties, of via crowdfunding meer geld aanvragen. Ook kun je een deel van het project met jouw eigen geld betalen. Als je meer geld nodig hebt dan je hier kunt aanvragen, is het belangrijk dat je bij je aanvraag uitlegt waar je extra geld gaat aanvragen.

Hulp nodig bij het aanvragen?
Heb je nog vragen? Of vind je het lastig om het aanvraagformulier in te vullen? Stuur ons een mailtje.

Door op onderstaande knop te klikken, kan je een aanvraag doen. Let op: je hebt maximaal 60 minuten om het aanvraagformulier in te vullen en kunt het aanvraagformulier niet tussentijds opslaan. Wil je eerst het formulier rustig invullen in Word en daarna kopiëren en plakken in ons digitale aanvraagformulier? Klik hier.

Wanneer je een bijdrage hebt ontvangen van Fonds voor Oost horen wij graag na afloop hoe het project is verlopen. Hier kun je je verantwoording indienen samen met jouw bonnen/facturen en (enkele) foto’s.

Beschikbaar budget

Fonds voor Oost valt onder de Stichting Mensen Maken Amsterdam. Ieder jaar probeert de stichting om €30.000 voor Fonds voor Oost bijeen te krijgen. Dat moet ieder jaar weer gebeuren. Het staat niet vast dat dit bedrag wordt gehaald. Het kan meer of minder zijn. We vragen Amsterdammers, ondernemers, bedrijven, fondsen en gemeente hieraan bij te dragen. Met het opgehaalde geld kan Fonds voor Oost mooie buurtinitiatieven ondersteunen. 

Acht keer per jaar komen de buurtcomitéleden – vrijwillig, betrokken buurtbewoners uit Oost – bij elkaar om de aanvragen te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar de eisen waaraan een aanvraag moet voldoen. Gemiddeld is er €5.000 te verdelen per vergadering. Er moeten dus keuzes gemaakt worden. Het kan zijn dat een aanvraag wel of voor een deel aan de eisen voldoet maar niet geselecteerd wordt omdat er aanvragen zijn die beter passen.

Aanvragen

Iedereen met een goed idee voor Oost kan een aanvraag indienen. Je kunt maximaal €1.500 euro aanvragen bij ons buurtfonds.

Steun jouw buurt

Met jouw bijdrage kunnen wij prachtige buurtprojecten in Amsterdam-Oost ondersteunen!

© 2024 Mensen maken Amsterdam. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer